DSC 2735

Eén jaar Revalidatiekliniek Noord-Limburg: "Alles hier is gericht op mijn herstel"

maandag 4 september 2023

Medewerkers en patiënten zijn een jaar na de opening dik tevreden over Revalidatiekliniek Noord-Limburg in Tegelen. Adelante en De Zorggroep geven hier samen revalidatiezorg aan volwassenen. Door de bundeling van kennis krijgt de patiënt precies die revalidatiezorg die nodig is.

In het voorjaar ging het mis bij Mart Verstegen (52). Hij kreeg een herseninfarct, kort daarna gevolgd door een milt- en leverinfarct. “Er zat een bacterie in mijn hart”, vertelt hij. “Die zorgde voor die infarcten. En vrat intussen een hele hartklep weg.” Met een nieuwe hartklep werkt hij in de kliniek aan zijn herstel. Dat gaat goed, zegt hij. “Ik krijg fysio- en ergotherapie en heb ook logopedie gehad. Er is continu begeleiding van een verpleegkundige en je kunt ook met een psycholoog praten. Alle disciplines zitten bij elkaar, dat is heel fijn.”

Leukste baan
Volgens Mart hebben de medewerkers in de kliniek een ‘professionele houding met een huiselijk tintje’. “De sfeer is gemoedelijk. Therapeuten en verpleegkundigen hebben tijd om te praten, soms eten we samen. Het klinkt misschien gek, maar ik ben hier graag. Alles is gericht op mijn herstel.” Ook verpleegkundige Wendy Peeters gaat met plezier naar haar werk. Zij werkt vanaf de opening in de kliniek, daarvoor was ze onder meer wijkverpleegkundige. “Dit is de leukste baan die ik ooit gehad heb. Het is dynamisch en divers; je verpleegt, coacht, begeleidt, luistert, adviseert. Dat alles is belangrijk voor een goed herstel.”

Gehoord en gezien
Volgens Wendy werken Adelante en De Zorggroep goed met elkaar samen. “Je merkt niet dat het twee verschillende organisaties zijn. We leren van elkaar, de lijntjes zijn kort en de medisch specialistische revalidatie van Adelante en geriatrische revalidatiezorg van De Zorggroep sluiten goed op elkaar aan.” Dat ziet ook clustermanager Ninon Hermans. “De patiënt krijgt de revalidatie die nodig is, in het tempo dat hij of zij aankan, ongeacht leeftijd. Soms kunnen we therapieën intensiveren, zo nodig schakelen we een tandje terug. Patiënten waarderen die flexibiliteit. Ze voelen zich gehoord en gezien. Ook het kleinschalige – tien kamers, tien bedden – en de huiselijkheid vinden ze prettig.”

Ondersteuning thuis
Binnenkort wordt onderzocht of de integrale en flexibele aanpak er ook voor zorgt dat patiënten sneller en beter herstellen. Mart hoopt tegen die tijd weer thuis te zijn. “Vanuit de kliniek gaan ze met me mee, om te kijken waar ik tegenaanloop. Ook thuis ondersteunen ze me dus om weer volledig zelfstandig te worden.”