We willen u zo goed mogelijk voorbereiden op de tijd na de revalidatie.
Tijdens de revalidatie besteden we veel aandacht aan de medische zaken rondom de dwarslaesie.
De behandeling richt zich in eerste instantie dan ook op het voorkomen van complicaties, zoals doorligplekken en incontinentie, en hoe u hiermee omgaat.
Het 2e belangrijke doel is dat u dagelijkse handelingen als wassen, aankleden, eten en naar het toilet gaan zo zelfstandig mogelijk kunt doen. Hoe en wat kunt u in het huishouden doen? Hierbij krijgt u hulp van de ergotherapeut.
Het 3e doel is weer sterk en fit worden om zo veel mogelijk en zo zelfstandig mogelijk dingen te blijven doen. Als het kan, oefenen we weer het staan en het lopen, met hulpmiddelen. Dit doet u onder begeleiding van de fysiotherapeut. Wij kunnen hierbij gebruikmaken van onder andere Zero G en het zwembad.
Naast de lichamelijke veranderingen, heeft een dwarslaesie ook mentaal en emotioneel een enorme impact. Ook daaraan besteden we veel aandacht. De psycholoog en de maatschappelijk werker helpen u bij de verwerking van wat u is overkomen.
Indien er problemen op het gebied van communicatie (spraak, taal, adem, stem, tracheacanule) en/of eten en dringen (slikken) zijn, wordt u hierin begeleid door de logopedist. Indien nodig stel de logopedist communicatieadviezen/slikadviezen op en kunnen er ondersteunende communicatiemiddelen ingezet worden.
Verder komt in de behandelingen aan bod:
- vrije tijd en ontspanning: waar geniet u van en hoe gaat u uw vrije tijd invullen?
- sport en leefstijl: wat kunt u doen om uw conditie op peil te houden en hoe voorkomt u overbelasting? Wat is het belang van goede voeding? Het Sportloket laat u zien welke mogelijkheden er zijn.
- uw omgeving en de dwarslaesie: hoe gaat u om met reacties en vragen van mensen?
- werk of opleiding: kunt u weer terug naar uw werk of uw opleiding? Zijn er aanpassingen op uw werk- of leerplek nodig?