1000002004

Terugblik Wenckebach symposium 2023

donderdag 26 oktober 2023

Onlangs heeft Zuyderland met succes het jaarlijkse Wenckebach Symposium georganiseerd. Dit symposium is gericht op een breed scala aan zorgprofessionals, waaronder huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten en physician assistants in de regio oostelijk Zuid-Limburg.

Dit jaar stond het symposium in het teken van ‘veranderingen in de zorg.’ We staan samen aan de vooravond van grote veranderingen om de huidige zorg toekomstbestendig te maken. Een breed scala aan workshops werd aangeboden om dit onderwerp te verkennen. 

Vanuit Adelante is een workshop geleid door Mario Geilen, physician assistant, in samenwerking met huisarts Jasper Trietsch. Deze workshop concentreerde zich op chronische pijn binnen de zorgketen. Het eerste deel van de workshop behandelde de regionale zorgketen voor chronische pijn, met nadruk op multidisciplinaire eerstelijns revalidatie (MER). In het tweede deel werd interactief een casus besproken waarbij deelnemers hun kennis van het pijnsysteem konden opfrissen en dieper konden ingaan op de pathogenese van opioïd-geïnduceerde hyperalgesie en nociplastische pijn.

Daarnaast informeerde Loes Coppers, kwartiermaker multidisciplinaire eerstelijns revalidatie (MER), de aanwezige huisartsen over de mogelijkheden van MER en de mogelijkheid van een eenmalig consult in de regio oostelijk Zuid-Limburg. Dit werd gedaan via een informatiestand, waar een animatiefilm, folders en uitleg over de MER beschikbaar waren. Huisartsen werden aangemoedigd om in gesprek te gaan om de toekomstige samenwerking tussen de eerstelijnszorg en de medisch specialistische revalidatie (MSR) te optimaliseren. We hopen in deze gesprekken de behoeften van de eerstelijn te achterhalen en dat we samen kunnen onderzoeken hoe we die behoeften kunnen vervullen.

1000002002